Reklam

POWER GAZZE VE SURİYE MESELELERİNİ Mİ ELE ALIYOR?

B.A.P'nin sosyal mesaj içerikli şarkılar yaptığını bilmeyen kalmadı.


Peki size bilmediğiniz ve gerçeklik ihtimali yüksek olan bir mevzudan bahsedelim mi?


Yıl 2012, B.A.P 2.single albümü Power ile geri dönüş yapıyor. O dönem pek üzerinde durmuyoruz ama Power'da ki kıyafetlerinin kollarında içerisinde Türkiye'nin de olduğu bazı ülke bayrakları var. Peki neden?


Aniden gelen bir merak ile araştırmak istedik. Öncelikle hangi ülke bayrakları var, onlara baktık: Amerika, İsrail, Türkiye, İspanya, Lübnan ve İtalya.


( Daha iyi görebileceğiniz en net iki fotoğrafı bıraktık)

Biz bayrakları bu ülkelerinkine benzettik ve ortak paydalarını düşünmeye başladık.


İsrail'i görünce aklımız Yongguk'un eskiden RT'lediği bazı tweetler geldi.


 
" 'Gelecekten acayip nefret ediyorum. Yaşayabiliriz ya da ölebiliriz.' #Gazze ve #Suriye'deki çocukların saklanacak hiçbir yeri yok."

" #Gaze'de, üst düzey @UN insani yardım görevlileri #İsrail'e saldırısını durdurma çağrısı yapıyor"

"Bugün #Suriye'deki ihtilafın üzerinden 3 yıl geçti. #SuriyeliÇocuklar'ın sesi olacak mısın?"

 

Yongguk'un görüşü belliydi. Açık ve korkusuzca bu tweetleri RT'lemişti. Biz o dönemler çocuklara olan sevgisini biliyorduk elbet ve savaş mağduru çocukların sesini böyle duyuruyor demiştik ama belki de bunu 2012'de Power ile de yapmıştı?😶

Biraz daha merak ettik ve bir de Power dönemi röportajlarına bakalım bir şey demiş mi, dedik. Şöyle bir röportaja denk geldik.

Soru:Esin kaynaklarından/rol modelinden bahsedebilir misin?

Bang Yongguk:Her yeni bir albüm kaydedişimde birçok farklı sanatçıdan ilham alırım. "Power" albümü için Lupa Fiasco'nun müziklerini epey dinledim. Bu sefer benim için en etkileyici olanı onun "Lasers" albümüydü ve kesinlikle dinlemenizi öneririm.

Belli ki Yongguk'un aklında bir konu varmış ve Lupa Fiasco'yu bilerek seçmiş. Biz de merak ettik ve önerisine uyup Lasers'ı dinledik!

Arkadaşlar... Lupa Fiasco'nun Lasers albümünden özellikle Words I Never Said şarkısı, Yongguk'un tam olarak neyden esinlendiğini açıkça ortaya koydu😊.

Words I Never Said şarkısı, Power ile paralel konuların üzerinde duran fakat her şeyin daha açık, daha net anlatıldığı bir şarkı. Açıkçası Yongguk'un kendi albüm tanıtımı döneminde ilham aldığı albümü tanıtmasını biraz garip bulmuştuk ama şarkıyı dinledikten sonra kendisinin Kore veya Amerika kanallarında söylemesine izin vermeyecekleri şeylerden şarkıda açık açık bahsedildiğini, Power'ın hangi dünya meselesi üzerine yazıldığını bu sayede alttan bir mesaj ile bize ilettiğini düşündük. Zekice!

Şarkıda terörizmden, savaştan, çocuklardan, ırkçılıktan, İslam'dan, TV yayınlarından bahsediyor.

"Gazze Şeridi bombalanırken, Obama bir b*k demedi.

Bu nedenle ona oy vermem, vermeyeceğim

Problemin parçasıyım, problemim barışçıl olmam ve insanlara inanmam." - Word I Never Said

Bu noktada Yongguk'un barışçıl ve insancıl yanıyla, dünya görüşüyle ne kadar bağdaşan bir şarkı olduğunu anlamışsınızdır. Eklemeden de geçemeyeceğiz, Lupa Fiasco Afroamerikan bir Müslüman. 😉


Peki gelelim tekrar bayraklara. Tüm bu araştırma sonuçlarından sonra ülkelerin ortak noktalarının farkına varıyor insan tabi. Her birinden bahsetmeyeceğiz, merak ettiyseniz siz kendiniz araştırın, hatta sonuçları bizimle de paylaşın😉 Fakat Türkiye'ye ve İspanya'ya değinmek isteriz.

 Şarkıda ne kadar Gazze'den bahsetse de Yongguk'un genel düşündüğü ve Gazze ile Suriye'yi birbirinden ayırmadığı belli. Bu ülke sorunlarında, özellikle mülteci sorunlarında en önde yardım bayrağı tutan ülke biz Türkiye'yiz, bu herkesin bildiği bir mevzu. Eğer Power'da cidden bu konu üzerine yazılmışsa ki öyle duruyor, neden ülkemiz bayrağının olduğunu anlamışsınızdır. 

Fakat bir durum daha var. Şarkıda Guernica'dan bahsediyor. Guernica, Pablo Picasso tarafından 1937'de yapılan İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Guernica kasabasını bombalayarak 250-1600 sivilin hayatını kaybetmesine, bir çoğunun da yaralanmasına sebep oldukları olayı anlatan anıtsal bir tablodur. Guernica savaş trajedilerinin ve savaşın bireyler üzerindeki acı verici etkilerinin bir özetidir. Tablo zaman içerisinde savaş karşıtı ve barış yanlısı düşüncelerin sembolü haline gelmiştir. "Bu bir Guernica akımı, bu yüzden herkes dik tutsun başını" denilerek de tam olarak bunu demek ister.




Tabloda bombardıman sırasındaki ölüm, şiddet, gaddarlık ve çaresizlik sahneleri işlenmiştir ve katıldığı bir sergide Alman bir general Picasso'ya şunu sorar:

-Bu tabloyu siz mi yaptınız?

Picasso cevap verir:

- Hayır siz yaptınız.

Yani İspanya'nın Power'daki yeri Guernica ile ilgili olabilir. Kalan her şeyi sizin yorumunuza bırakıyoruz.

Yazıyı bitirmeden önce hazır şarkımızın sözlerine de girmişken müzik videosundaki bir detayı da sizinle paylaşmak istiyoruz. Koreografisi ile bayağı ilgi çeken bir şarkı. "Warning" yani "Uyarı/dikkat" dedikleri yerde kendi ağızlarını kapadıkları gibi, klibin en başında kırmızıyla boyanmış şöyle bir sahne var.


Açıkçası biz Guernica tablosundaki figürlere biraz benzettik. Siz ne düşünürsünüz?

Daha sonra Zelo'nun 4 mermiden bahsederken elindeki hoparlörü görüyoruz. Sadece kırmızı desenli basit bir hoparlör mü yoksa kırmızı desen kanı mı temsil ediyor?


Kliple ilgili bir diğer kırmızıyla boyanmış sahne de bu. Açıkçası bu kısım bir miktar korkutucu ama fazlasıyla dikkat çekici.


Çünkü bu sahnede Himchan'ın ortada olduğu bir göz işareti yapıyorlar ve Himchan tam o an şunu söylüyor: "Televizyona çıkıp bir gülümsemeyle genç ruhları çiğniyorlar."

Daha sonra da Youngjae'nin "Olaamaz, cidden böyle olmamalı" dediği partı geliyor ve o an Himchan ölüyor/bayılıyor. 


Bu göz hem Guernica tablosuna işlenen ışık saçan ampülü temsil ediyor olabilir hem de zaten bildiğimiz gibi B.A.P Power'da da bir İllüminati göndermesi yapmış olabilir.

Son olarak şunu söylemek istiyoruz: Power, İsrail ile Filistin arasında geçen savaşı, daha doğrusu Gazzelilerin İsrail tarafından uğradığı insanlık suçunu ve Suriye meselesini ele alan bir şarkı olabileceğini lütfen unutmayın! İçerisinde sandığımızdan daha fazla mesaj ve gönderme var ama kesin olan tek şey albümün savaş karşıtı, barış yanlısı bir tutumla yazıldığı ve klibinin de aynı tutumla çekildiği.

Liderimizin insani yanından şüphemiz yok. Bu şarkıyı Golden Disk Awards gibi bir ödül töreninde sözlerine rağmen korkusuzca sahneledikleri için zaten gururluyduk, şimdi ekstra gururluyuz. 😎

Son olarak size o muazzam sahneyi bırakıp, B.A.P gibi çocukların ve tüm zulüm görenlerin sesi olacağınız bir gelecek diliyoruz. Hoşça kalın~

Power albümünün çevirisini bilmeyenler için 👇

https://www.youtube.com/watch?v=ESWjJgjvzdA&list=PLGzptT35cofheUA-lERPQIMjSlQbga9sW


.........................................................................................

HAZIRLAYAN: B.A.P TURKEY

Yorumlar