Reklam

'ROSE' ALBÜMÜ & 'V FOR VENDETTA'



Albüme neden "Rose" yani "gül" adını koydular, merak ettiniz mi?

Elbette bir sebebi, yazının başlığından da anlaşılacağı üzere albümün V for Vendetta filminden esinlenerek yapılmış olması ama tek sebebi bu değil. 

Rose'un yani gülün çeşitli hastalıklar için ilaç olduğunu, özellikle ruhani hastalıklara iyi geldiğini, hatta beynin çalışmasını etkileyip algılama kabiliyetini kuvvetlendirdiğini biliyor muydunuz? Bu kadarla da sınırlı değil. "Rose: Smarter Mental Health" denen bir uygulama var. Açılımı "Rocognition of Speech&Emotion", yani "sözcük ve duyguların teşhisi". Uygulama depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıklardan muzdarip hastalar için yapılmış. Onlar programa günlük duygu durumlarını aktarıyor ve doktorları da onları uzaktan takip edebiliyor. Ne alaka bu program şimdi diyenleri duyar gibiyim, bu kısmı Wake Me Up analizinde anlayacaksınız. V for Vendetta ile olan bağını ise Diamond 4 Ya analizinde açıklayacağız.

Gelelim şimdi filmimize. 


Filmi hiç bilmeyen bile bu unutulmaz repliği duymuştur. Bize sorarsanız filmin içerisinde bu replikten çok daha fazlası var. Spoiler yemek istemeyenler filmi izleyip gelsinler çünkü filmin konusundan kısacık bahsettikten sonra bol 'spoiler'lı analizimize başlıyoruz!

Film asında DC Comics'in V for Vandetta isimli çizgi romanının beyaz perdeye uyarlamasıdır. İngiltere faşist bir yönetimle yönetiliyordur. İnsanlar korku ile baskı altına alınır. Hükümet insanlara korunma sözü verir ve bunun karşılığında boyun eğmelerini ister. Farklı olan hiçbir şeye tahammül yoktur. İslam, Budizm gibi farklı dinleri değil yaşamak, onlardan bahsetmek bile yasaktır. Eşcinseller hoş görülmez. Sanat, müzik artık yoktur. Farklı olan hiçbir fikir cezasız kalmaz. Hükümetin anlayışı tam olarak "Kuvvet birlikten, birlik inançtan doğar"dır. Bu sebeple herkesin inancı her alanda bir olmalıdır. Filmde de dediği gibi adalet dünyayı terk etmiş ve onun yerine düzenbazlar geçmiştir. V ise üzerinde deneyler yapılan eski bir tutsaktır. Kendini bu vicdansız ve aşağılık insanların öncü olduğu ahlaksızlığı, şiddeti meşrulaştıranları, vahşete göz yumanları ve irade gücünü ihlal edenleri alt etmek için 5 Kasım 1605'te parlemento binasını havaya uçurma girişiminde başarısız olan Guy Fawkes'ın gerçekleştiremediği girişimini gerçekleştirmeye adar. 

Bu noktadan sonra şarkılarla bağlantı kurarak devam edelim.

Albümün de ilk şarkısı olan Dystopia ile başlamak daha doğru olacaktır çünkü Dystopia filmin ve dünyamızın özeti sayılabilecek bir şarkı. 



Sözlerine bakarsanız sanki bir grup gencin arasında geçen diyaloglardan oluşuyor gibi bir havası var. Diyaloglar "Senin hakkında bir şey" diyerek başlıyor, yani bize bizi anlatıyor:
"İnanmak istemedim bu gerçekliğe, doğru olmamasını umdum".

 Bu noktada filmdeki Evey ve dedektif Finch karakterleri aklımıza geliyor. Özellikle Bay Finch, vakaların ardından çıkan gerçeklerle şaşkına dönüyor, filmin bir noktasında da bu gerçekleri reddetmek istiyor.

"Sayısız tüm yalanlar tek bir yalan üzerine inşa edilmiş."
Filmde yapılan bir felaketi gizlemek için yalan üstüne yalan söyleniyor. Örnek vermek gerekirse aslında insan üzerindeki deneyler sebebiyle yanlışlıkla başlayan bir salgını yaptıkları deneyleri halka açıklayamayacakları için dini bir terör saldırısı olarak gösterip en başından beri ellerinde bulundurdukları panzehri daha sonra hastalığın ilacı olarak satmaya başlıyorlar. Hatta bu noktada filmde söylenen bir söz var: "Politikacılar gerçeği gizlemek sanatçılar ise gerçeği göstermek için yalan söyler."
"Bu pis ilizyona bir bak, her şey mahvolmuş"
Burada da bizlere normal olarak kabul ettirilen şeylerin bir ilizyon olduğunu, gerçeğin aslında berbat olduğunu ifade ediyor. Filmde de V insanlara tam olarak bunu göstermek için savaşıyor.

Şarkının ilerleyen kısmında Jongup ve Youngjae Yongguk'u bu gerçekliğe uyandırmaya çalışıyor ama Yongguk her seferinde yapamayacağını söylüyor. Fakat en sonunda "Hadi çabuk, yıkılıyor" diyor. Yıkılan şey Distopya, yani filmde parlamento binası. Konuda da söylediğimiz gibi V, yaşadıkları cehennemin sebebi olan başkanı temsil eden parlamento binasını havaya uçurmak istiyor ve bunu başarıyor da. Filmin sonunda gerçekleşen bu olaya tüm halk V'nin yani Guy Fawkes'ın maskesini takarak destek vermeye geliyor. Bina yıkılırken de maskelerini çıkarıyorlar. Sahneyi alta bırakırız. İşte şarkının devamında Yongguk da bunu anlatıyor.
"Kapana kısılmış benliğimi uyandırıyorum.
Maskemi çıkarıp daha iyisini yapıyorum. 
Yüksek sesle yürüyorum, kendi yolumda ilerliyorum."

Daha sonra Zelo unutulmaması gereken bir sözü söylüyor.

"Herkesin ütopyası farklı olabilir, benim arzuladığım yer başkası için cehennem olabilir."

Filmde de başkan Adam Sutler'in yaptığı şey buydu. Kendi yarattığı ütopya tüm halk için bir cehennemdi. Yani distopyaydı.
"Gerçeklerin yıkıldığı yerde geriye tek bir amaç kaldı.
Adalet adı verilmiş bir kumar yeri burası, tüm değerler kayboldu."
Filmde dediğimiz gibi farklı olan hiçbir şeye müsemma gösterilmiyordu. Bir insanın değerlerini oluşturan din, bakış açısı, cinsel yönelim gibi şeyler farklıysa o kişi cezalandırılıyordu ve buna "adalet" deniyordu.

Şarkıda geriye kalan her söz bu dediklerimizi destekler nitelikte. Biz bahsetmek isteriz ama daha analizi yapılacak 2 şarkımız daha var. Özetleyecek olursak uyanın ve bu alt üst olmuş, karanlık dünyaya karşı durun. Tıpkı V'nin ve faşist yönetime karşı duran İngiliz halkının yaptığı gibi.

Albümün ikinci şarkısı Wake Me Up başlık şarkısı olmasından dolayı herkesçe bilinen bir şarkı. Bazı hayranlar MV'deki "5 Kasım" ve "devrim" mesajından dolayı film ile bağlantılı olduğunu biliyorlardı. Fakat bununla sınırlı değil. Analize başlamadan önce şu harika MV'yi tekrar izleyelim ve anlamına bir kez daha bakalım. 





 Klibin başında böyle bir takvim görüyoruz. 5 Kasım işaretlenmiş. Aklımıza hemen V'nin o meşhur sözü ve devrimi, yani patlamayı gerçekleştirdiği tarih geliyor. "Hatırla, 5 Kasım'ı hatırla"
 İlerleyen kısımlarda zaman zaman bu takvimi yine görüyoruz ve bununla da kalmıyor. Zamanı gelince aktaracağız.Öncesinde klipte ele alınan konulara değinmek istiyoruz: depresyon, yeme bozukluğu, dış güzellik takıntısı, anksiyete, intihar, radyo ve televizyonların hayatımızdaki yeri. Klipte her birini temsil eden bir kişi var.
 
En başta onlarca makyaj malzemesinin arasında kendini kaybeden ve ne yapsa kendini güzel bulamayan bir kadını görüyoruz. İlerleyen süreçte sinir krizi geçirip sonunda aynayı kırıyor. Bu kısımdaki şarkı sözlerinde ise Jongup kendini bulmaktan bahsediyor. 




Daha sonra hem intiharı düşünen bir erkeği görüyoruz hem de dış güzellik takıntısı yaşayan bu kadını. O noktada şarkı sözleri bize şunu söylüyor:
"Hayatıma bir fiyat biçemezsin. 
Başkaları için değiştiremeyeceğim bir hayat bu"


Klipte mutfakta yemek yapan kadın yeme bozukluğunu temsil ediyor. Son anda yiyeceğin içinden kurt çıkıyor ve bu şekilde gerçekliğe dönüyor, uyanıyor.
 


Bu kişi ise anksiyete/depresyon hastası bir bireyi temsil ediyor. O da ilacını içtikten hemen sonra kusuyor. 



İlerleyen kısımlarda Zelo duruma uyandığını ve bunu yaparken kendi hikayelerinden oluşan müziği kullanacağını söylüyor.

İşte burada yine V for Vendetta aklımıza geliyor.V, Evey ile karşılaştıkları ilk sahnede müzisyen olduğunu ve o gece bir orkestra yöneteceğini söylüyor. Daha sonra çatı katına çıkarak Çaykovski'nin 1812 Uvertürü'nü yönetiyor. Bu beste gerçek top atışları ile çalınmasıyla bilinir. Filmde de zaten belirli simgesel yerleri havaya uçuruyor ve ardından TV'de bir video kaydı gösteriliyor. Böylece herkesi ilk defa 5 Kasım devrimine davet ediyor.

MV'ye geri dönersek herkesin çok beğendiği ama anlamlandırmakta zorlandığı şu sahne bu noktada anlam kazanıyor.


Videodaki kişi ellerini orkestra yönetir gibi hareket ettiriyor ve ellerinden ateş çıkıyor. Daha sonra etrafta tüm o depresyon, anksiyete, yeme bozukluğu ve güzellik takıntısı gibi ruhsal sorunları olan insanların vurulduğunu/yerde yattığını görüyoruz. Eş zamanlı olarak burada Zelo "Tüm yapabileceğim çılgınlar gibi bu şarkıyı söylemek, bu herkesi uyandırabilir." diyor. Yani simgesel olarak bunlardan şikayetçi tüm bu insanları vurarak müzik ile uyanmaya davet ediyor ve "duygu devrimi"ni bu insanlar için başlatıyor.

Daha sonra saat yine 11.05'i gösteriyor.


Tam bu noktada, yani klipte üstte paylaştığımız saati gösterdikleri anda Yongguk "Viva la Revolution", yani "Yaşasın devrim" diyor. İşte şarkı bu noktadan sonra değişmeye başlıyor.

(Yine V for Vendetta göndermesi)

Özellikle şarkının canlı performans sahnelerinde Himchan ve Jongup 

"Yağıyor üzerime soru işareti bile olmayan sorular
Uyandır beni, uyandır" 

diyerek birine seleniyor ve o ana kadar performansın başından beri kenarda bekleyen Yongguk "Yaşasın devrim" diyerek sahneye giriyor. O sırada Himchan ve Jongup'ın bakışları burada bir an bile Yongguk'tan ayrılmıyor.
 
Performans videosu:




 Söylediği sözler aslında hem V for Vendetta'da hem de Dystopia da verilen mesajlar. Özellikle üstünde durmak istediğimiz şey ise V filmde kendini irade gücünü ihlal etmeye göz yuman kişileri alt etmeye adamıştı, Yongguk da şarkıda içerisinde yaşadığımız toplumun ve çevrenin irademizi baskıladığını söylüyor. Hatta klipte tam bu kısımda gösterilen görsel ile biraz daha göndermeli bir tavırla bunu ifade ettiğini söyleyebiliriz. 💩


 Bir de film boyunca gösterilen ve V'nin de söylediği bir şey var ki: Hiçbir şey göründüğü gibi olmayabilir. V özgür olduklarını düşünen insanlara aslında fikirlerinin tutsak olduğunu gösteriyor, gerçek bilinenlerin ardındaki yalanları ortaya çıkarıyor. Ayrıca filmin başında terörist olarak tanıtılan V halkın kahramanı oluyor. Yani kötü bilinen/yansıtılan aslında iyi çıkıyor. Halkı koruduğu sanılan, iyi olarak düşünülen parlamento üylerinin ise filmin sonunda kötü olduğu anlaşılıyor. Yongguk da partında tam olarak bunu söylüyor.


MV'de dikkatinizi çekmek istediğimiz bir kısım daha var. Elinde "Emotion Revolution" yani "duygu devrimi" yazan kişiye yoldan geçen kimse kafasını çevirip bakmıyor. Yardım çığlıklarını, sinir krizlerini kimse görmüyor. Ta ki Zelo TV ve radyoya çıkıp insanlara seslenene kadar. 


Filmin konusunu anlatırken de söyledik. Filmde toplum korku ile baskı altına alınıyor ve insanlar korunmak için yine o baskıcı yönetime sığınıyor. Zelo da sözleri ile buna değiniyor. Fakat sadece filmi düşünüp faşist bir yönetimin saldığı korkuyu hayal etmeyin. Klipte de gördüğümüz gibi insanlara korku veren pek çok şey var. Mesela güzellik korkusu, kilo alma korkusu. Bu düşünceler ve dahası bizleri çaresizliğe sürükleyen şeyler. İşte şarkı bu konuda UYANIN diyor ve bu noktada TV ve radyoların hayatımızdaki inkar edilemez yerine de değiniyoruz. Maalesef çevremize kulak vermeyi bilmeyen, çevremizi görmeyen bir topluma dönüştük ve bir şeyleri ancak medyaya çıkarsa umursar olduk. Tıpkı klipteki gibi. 

Bu noktaya kadar devrim yalnızca ruhsal sorunlar yaşayan insanların arasındaydı. Zelo'nun medya aracılığı ile insanları uyandırması ile topluma yayılmış oldu.


Dikkatinizi çekmek istediğimiz son ayrıntı ise klip boyu çeşitli yerlerde bulunan gül ayrıntısı.


Filmde V öldürdüğü her insanın yanına gül bırakıyordu. Elbette bunun bir nedeni var. Tutsak edildiği hücrede onun gibi tutsak olan Valerie isimli bir kadının mektubunu buluyor ve oradan ilham alıyor.

Valerie lezbiyen bir birey. Durumunu çocukken fark ediyor ama öğretmenleri ergenlikle değişeceğini söylüyor. Elbette ergenlikten sonra da kadınlardan hoşlanmaya devam ediyor. Sonunda ailesine durumu açıklamak istiyor ama bunun için cesarete ihtiyaç duyuyor ve cesareti sevdiği kadının elini tutmakta buluyor. Durumunu sevdiği ile el ele ailesine açıkladığında evlatlıktan reddediliyor. Hayatına devam ederken hayatının aşkıyla karşılaşıyor: Ruth. Birlikte yaşamaya başlıyorlar ve Ruth Valerie için gül yetiştirmeye başlıyor. Savaş ve ardından gelen faşist yönetimle birlikte tüm eşcinsel bireyler toplanıp hücrelere atılıyor ve ölüme terk ediliyor. Valerie o günü şöyle anlatıyor: "1998'de savaş oldu ve daha sonra hiç gül kalmadı, bir kişi için bile."
Mektubu bitirirken ise şunları söylüyor: 
"Kim olduğunu ya da erkek mi kadın mı olduğunu bilmiyorum. Belki de seni asla görmeyeceğim, seninle asla ağlamayacağım ve seninle asla sarhoş olmayacağım. Fakat seni seviyorum. Umarım buradan kaçarsın. Umarım dünya değişir ve her şey iyiye gider ve bir gün insanların tekrar gülleri olur."

Bu bilgi ile beraber klibe tekrar baktığımızda insanlar sorunları ile boğuşurken tıpkı V'nin öldürdüğü insanların yanına bıraktığı güller gibi yere bırakılan güllerin, duygu devriminden sonra insanların elinde olduğunu ve gülleri koklarken mutlu olduklarını görüyoruz. Yani Valerie'nin dediği gibi dünya değişiyor, her şey iyiye gidiyor ve insanların gülleri oluyor.



 Valerie'den bahsetmişken Diamond 4 Ya'ya geçelim. 

Diaond 4 Ya'nın Valerie'nin hikayesinden esinlenerek yazıldığı görüşündeyiz. Neden mi? Öncelikle çeviri videosunu bırakalım.


Şarkıda "Eğer seninleysem korkmama gerek yok" diyor. Bu kısım bize sevgilisinin elini tutarak kendini ailesine açan Valerie'yi hatırlatıyor.

"Yolumu kaybetmeliyim ki karşılaşabileyim senin isminle" kısmı ise eşcinselliğin bazı dinlerde yolunu kaybetmişlik olarak anılmasından dolayı yazılmış olabilir.

"Senin aşkın, senin tarzın içgüdülerin ardındaki mucize" kısmındaki "mucize" kelimesi ise hala eşcinsel bireylerin hislerinin bir kesim tarafından anlamlandırılamamasından dolayı kullanılmış olabilir.

"Acılarımın içinde çiçek açtın" cümlesi bize yine Valerie'ye gül veren Ruth'u hatırlatıyor.

"Her şey rengarenk senin hakkında" cümlesini açıklamamıza bile gerek yok sanıyoruz ki. :)

Elbette bunların hepsi olasılık ama bir gerçek var ki o da BU ŞARKIDA HİÇBİR CİNSİYET KALIBI YOK. Normalde B.A.P şarkılarında cinsiyet ifadesi kullanmaktan kaçınmazken bunda yok. Takdir sizin. :)

Yazımızın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bizim de temennimiz Valerie ile aynı.

Umarız dünya değişir, her şey iyiye gider ve bir gün insanların tekrar gülleri olur.

Bugün B.A.P'nin ve aracılığıyla bizlerin size verdiği gülü alanları yorumlara bekliyoruz. 🌹



______________________________________________
HAZIRLAYAN: B.A.P TURKEY 
LÜTFEN KAYNAK GÖSTEREREK KULLANIN. 😊

Yorumlar

Yorum Gönder